Skip to main content
Reddingboten

Motorreddingboot Abraham Fock

In 1936 startte de bouw van de motorreddingboot Abraham Fock, uitgevoerd door De Gebroeders Taat. De reddingboot is vernoemd naar een van de vijf oprichters van de Noord- en Zuid Hollandsche Redding Maatschappij, de heer Abraham Fock. Hij was eerst penningmeester en tijdens de jaren 1846 tot 1858 betrad hij de functie van voorzitter van de maatschappij. Op 11 september 1937 werd de naam officieel onthuld door de achterkleindochter van Abraham Fock. Een week voor de officiële overdracht aan de plaatselijk commissie van het KNRM-station van Ameland-Hollum, had de Abraham Fock haar eerste redding al uitgevoerd.

De Abraham Fock heeft tot 1950 bij KNRM-station Ameland-Hollum dienstgedaan. Daarna is ze tussen 1950 tot 1958 in dienst geweest bij verschillende stations, zoals het KNRM-station van Terschelling, Schiermonnikoog en IJmuiden. In 1958 bleef ze uiteindelijk bij KNRM-station Wijk aan Zee liggen tot ze in 1987 uit de vloot werd gehaald en werd verkocht.

Wat er daarna met de reddingboot gebeurde is niet geheel duidelijk, maar zeker is dat de reddingboot enige tijd deel uitmaakte van de ‘vloot’ waarover drugsbaron Klaas Bruinsma kon beschikken. Sinds 2020 is de Abraham Fock eigendom van het Nationaal Reddingmuseum.

In totaal is reddingboot Abraham Fock tijdens zijn dienstjaren 45 keer uitgevaren. Tijdens deze reddingsacties zijn 17 mannen, een vrouw en een kind gered. De meeste reddingsacties zijn uitgevoerd door KNRM-station Ameland.