Tentoonstelling ‘Wonderboot’

90 jaar motorreddingboot Insulinde

De motorreddingboot Insulinde van het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers bereikt op 8 juli de mooie leeftijd van 90 jaar. Het moment voor het museum om het verhaal van dit prachtige varend monument te vertellen in een tentoonstelling, genaamd ‘Wonderboot’. De reddingboot werd een varende legende vanwege de spectaculaire reddingen onder leiding van schipper Mees Toxopeus.

Wonderboot is een tentoonstelling over de ontwikkeling, bouw, in dienststelling en reddingacties van deze unieke reddingboot. De Insulinde is namelijk de eerste ‘zelfrichtende’ stalen motorreddingboot ter wereld. Als de boot kapseist in zware zeen, dan komt zij vanzelf weer overeind.

Maar wie kwam op het idee van een zelfrichtende boot en waarom? Hoe verliep dan de bouw van zo’n nieuwe boot? Vragen die allemaal beantwoord worden tijdens de tentoonstelling. Haar hele geschiedenis komt aan bod, de reddingacties maar ook de minder mooie kanten van deze unieke reddingboot. Want niet iedereen was van mening dat de reddingboot een wonderboot was. Oordeel zelf en bezoek de tentoonstelling van 8 juli tot en met 1 oktober 2017.


Geef een reactie