Reddingmuseum ontvangt scheepsbel van de SS Nordlyset

Het duikteam van duikvereniging Northseadivers die onlangs het wrak heeft ontdekt van het schip, de SS Nordlyset, heeft de opgedoken scheepsbel van het schip overhandigt aan het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. De bel is overgedragen in het museum bij het herdenkingsmonument van onder andere de schipper en roeier die omgekomen zijn tijdens de redding van de bemanning van het schip.

De bel en daarmee het verhaal van de SS Nordlyset wordt onderdeel van een nieuwe tijdelijke tentoonstelling in het museum, genaamd ‘Gezonken Reddingen’. Na de tentoonstelling wordt de scheepsbel weer teruggeven. Het Reddingmuseum hoopt deze tentoonstelling in 2019 te openen. Momenteel is het museum nog bezig met het aanschrijven van fondsen hiervoor.

Gezonken Reddingen

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers ontwikkelt in samenwerking met de duikvereniging Northseadivers de tentoonstelling “Gezonken Reddingen”. Zes historische reddingsoperaties van de Helderse reddingmaatschappij krijgen een nieuwe dimensie nu dat wat in de golven verdwenen leek weer zichtbaar wordt. Filmbeelden die nooit eerder gemaakt konden worden laten nu de schepen zien die toen verloren werden gewaand.

De zes beroemde verhalen worden gekoppeld aan nieuwe beelden, oude herinneringen en tastbare bewijzen. Gezonken Reddingen is een tentoonstelling met een avontuurlijk thema, spannende verhalen, nog nooit vertoonde beelden, bijzondere objecten, innovatieve presentaties en bovenal een ijzersterk samengaan van op en onder zee.

De tweemaster, de SS Nordlyset

Het schip, de SS Nordlyset, was destijds als vrachtschip met een lading graan onderweg van Riga naar Antwerpen. Op 15 december 1877 zonk het schip bij Texel tijdens een zware storm. Bij de reddingsactie voor de Nordlyset kwamen twee redders uit Den Helder om het leven. De roeiboot van redder Dirk Stein kon de zinkende Nordlyset nog bereiken, maar werd op de weg terug door een golf opgetild en omgegooid. Van de 34 mensen in het water verdronken er negen, onder wie schipper Stein.