Museumdocenten gezocht!


Ben je op zoek naar een zinvolle en leuke vrijwillige tijdsbesteding waar overdracht van kennis op een jongere generatie centraal staat? Misschien ben je wel diegene die wie wij zoeken. Het Nationaal Reddingmuseum zoekt namelijk vrijwillige museumdocenten.

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers is een interactief museum die het verhaal vertelt van het reddingwezen in Nederland. Van vroeger en van nu. Voor jong en oud is er veel te doen en te beleven. Het museum is vernoemd naar de helderse redder Dorus Rijkers. Een van de bekendste redders uit de Nederlandse geschiedenis. De collectie van het museum bestaat uit grote en kleine objecten die allemaal gaan over het reddingwezen. Denk dan aan boten, schilderijen maar ook medailles en certificaten. Sinds 2015 wordt er actief gewerkt aan een leuk, leerzaam en passend onderwijsaanbod voor het basisonderwijs.

Het Reddingmuseum wil de komende jaren professionaliseren en meer scholen bekend maken met ons museum en daarmee het reddingwezen. Overdracht van kennis op dit gebied vinden wij belangrijk. Sinds begin 2017 zijn alle lespakketten met daarbij behorende museumlessen afgerond en worden nu actief aangeboden aan het basisonderwijs.

Ongeveer 75 vrijwilligers werken voor het museum. Een gedeelte daarvan in het team educatie. Om het educatie team te versterken zoekt het Reddingmuseum museumdocenten. Zij zijn nodig om meer scholen ons lespakket aan te bieden. Op kantoor werkt een team van drie werknemers, waaronder de educatiemedewerker.

Wat doet een museumdocent?

 • geven van museumlessen in het museum of voor de klas;
 • begeleiden van (school)groepen (bijv. schoolreisjes in het museum);
 • samen ontwikkelen van andere educatieve projecten;
 • samen ontwikkelen van kinderactiviteiten.

Museumdocenten werken op diverse dagen en tijden. Dit verschilt per periode. Met de educatiemedewerker overleg je hoeveel keer per maand je wilt werken en op welke dagen je niet beschikbaar bent. Begeleiden van kinderfeestjes en kinderactiviteiten kan ook onderdeel zijn van de werkzaamheden. In overleg kun je aangeven waar je wel of geen affiniteit mee hebt.

Wie zoeken wij precies?

Je bent een enthousiaste, gedreven, flexibel en energiek persoon. Je hebt affiniteit met kinderen, cultuur en erfgoed. Daarnaast heb je bij voorkeur werkervaring in het onderwijs en vind je het leuk om kinderen iets te leren. Ook kun je goed zelfstandig werken en gebruik je jouw kennis en ervaring om het educatie team te ondersteunen bij nieuwe projecten. Je haalt voldoening uit het geven van museumlessen en het begeleiden van (school)groepen waarbij je de kinderen leert dat musea een leuke en leerzame omgeving is.

Wat bieden wij onze vrijwilligers?

Wij vinden het belangrijk dat onze vrijwilligers met plezier naar het museum komen. Om dit te realiseren biedt het Reddingmuseum het volgende:

 • enthousiaste, gedreven en betrokken collega’s;
 • respectvolle werksfeer;
 • een goed vrijwilligersbeleid;
 • goede inhoudelijke begeleiding;
 • vrijwilligersvergoeding óf een reisvergoeding;
 • een vrijwilligersverzekering;
 • Je bent een enthousiaste, gedreven, flexibel en energiek persoon. Je hebt affiniteit met kinderen, cultuur en erfgoed.
 • Daarnaast heb je bij voorkeur werkervaring in het onderwijs en vind je het leuk om kinderen iets te leren.
 • Ook kun je goed zelfstandig werken en gebruik je jouw kennis en ervaring om het educatie team te ondersteunen bij nieuwe projecten.
 • Je haalt voldoening uit het geven van museumlessen en het begeleiden van (school)groepen waarbij je de kinderen leert dat musea een leuke en leerzame omgeving is.
 • waardering van scholen. De scholen die ons bezocht hebben waren allemaal enthousiast over het museum en haar vrijwilligers.

Interesse om als vrijwilliger in het museum te werken? Mail naar info@reddingmuseum.nl of bel 0223-618320.