Educatief


Buiten dat het Reddingmuseum erg leuk is om te bezoeken zijn er ook educatieve activiteiten waaronder schoolreisjes, informatie voor spreekbeurten en docenten, en een speciaal samengesteld leskist.


Kleurplaten

Leuk voor de kleintjes!

Download hier een aantal leuke kleurplaten voor de kinderen.

 


Schoolreis

Het Reddingmuseum biedt diverse schoolreisjes aan met de volgende educatieprogramma’s:

–        Speuren met Dorus de reddershond

Een speurtocht die in groepsverband gemaakt wordt. Aan de hand van vragen gaan de leerlingen door het hele museum. Aan het eind worden de vragen gecontroleerd door het museumpersoneel.

–        On tour met Mees

Interactieve rondleiding door het museum waarbij de leerlingen op een andere manier naar het museum zullen kijken. De kinderen gaan dan ook leren knopen.

–        De Reddertjes

Aan de hand van foto’s moeten de kinderen de verschillende plekken in het museum vinden. Bij de juiste plek aangekomen moeten de leerlingen een opdracht (zoals knopen, heldenspel) of een vraag beantwoorden.

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf met de kinderen door het museum te lopen. Van april tot en met oktober kunnen leerlingen ook een vaartocht maken door de binnenhaven van Den Helder. Daarbij biedt het museum combinatiereisjes aan in samenwerking met diverse instellingen in Den Helder.

’t Kuitje (Waddenvereniging)

Gezellig met de gehele groep naar het museum waar de kinderen met een speurtocht door het museum gaan. Daarna met een echte reddingboot richting het Wad. Daar worden de kinderen afgezet en gaan ze het Wad ontdekken in ongeveer 2 uur.

Marinemuseum

Bezoek het Marinemuseum en ga daarna op de Schorpioen met de kinderen friet met mayo eten. Daarna met zijn allen naar het Reddingmuseum waar de kinderen een speurtocht door het museum gaan doen en een rondvaart van ongeveer 20 minuten door de binnenhaven in een echte reddingboot. Rondvaart is alleen mogelijk van april tot en met oktober.

De Helderse Vallei

Bezoek het Reddingmuseum en vaar met een echte reddingboot een stukje door de binnenhaven. Bij De Helderse Vallei worden de kinderen verwelkomd met een lekkere lunch van patatjes en limonade. Daarna met een leuk educatief programma De Helderse Vallei ontdekken.

Heeft u interesse in een van deze schoolreisjes? Vraag dan een prijsaanvraag bij ons aan. Mail info@reddingmuseum.nl.

Ballorig

U kunt ook via Ballorig Den Helder een schoolreisje reserveren in combinatie met een bezoek aan het Reddingmuseum. Lekker spelen met twee keer limonade en een lekker frietje met mayo. Daarna nog een bezoek aan het Reddingmuseum met een leuke speurtocht. Kosten zijn € 12.50 per kind en te reserveren bij Ballorig.

 

 


Spreekbeurten

Informatie pakket voor spreekbeurten over Dorus Rijkers

Voor spreekbeurten en werkstukken heeft het Reddingmuseum een speciaal informatiepakket.

Mrb. Prins-Hendrik2

Het pakket bevat informatie over Dorus Rijkers, de geschiedenis en organisatie van het Nederlandse reddingwezen, de inzet van paarden bij het reddingwerk, een folder van het Reddingmuseum en een magnetische boekenlegger.

Het informatiepakket kun je in het museum verkrijgen of via Formulier Spreekbeurt bestellen. Je krijgt dan het informatiepakket over de post.


Formulier Spreekbeurt


Lespakket

Er is een pakket voor de groepen 1/2 , 5/6 en 7/8 beschikbaar. Elk pakket behandelt de vakken Nederlands, Engels, Rekenen, Wereldoriëntatie, Kunstzinnige oriëntatie en Bewegingsonderwijs. Met het pakket worden ook de kerndoelen die door de overheid worden bepaald behandeld. Hierdoor passen de lespakketten goed in het onderwijs. In alle pakketten speelt het reddingwezen een grote rol. Naast lessen in de klas bieden de pakketten ook een les aan in het museum die toegespitst is op de bijbehorende groep. Leerlingen grijpen terug op wat ze al geleerd hebben en ontdekken in het museum allemaal nieuwe dingen.

Via het museum kunt u een uitgebreider folder ontvangen. De lespakketten zijn dankzij het Dorus Rijkers Fonds in het schooljaar 2015/2016 gratis.

 

Museum in de Klas!

Heft uw school een thema die gaat over redden, water, gevaar van water en/of helden? En passen de pakketten niet in het programma? Dan biedt het Reddingmuseum ook de mogelijkheid om een presentatie in de klas te boeken. Naar wens wordt de presentatie samengesteld en worden de spannendste verhalen verteld aan de hand van echte historische objecten die de kinderen ook mogen aanraken en van dichtbij mogen bekijken. Een unieke ervaring voor de kinderen en docenten!

Kosten zijn € 20 per klas

 

Lespakket Pas op Nat!

Een samenwerking met de Helderse Vallei, Fort Kijkduin en het Reddingmuseum.

De leerlingen zullen gaan starten bij De Helderse Vallei waar ze mer een echte veldwerk les gaan kijken naar water en waarom dit belangrijk is voor de natuur en de mens. Daarna gaan de leerlingen op de fiets richting Fort Kijkduin waar het onderwater wereld wordt bewonderd en bestudeerd. Als laatste brengt de klas een bezoek aan het Reddingmuseum waar de leerlingen het water op gaan met de boot en wordt er ook gekeken naar het gevaar van water. Een uniek lespakket waarbij water de hoofdrol speelt!

Kosten 75 euro per klas en te reserveren bij De Helderse Vallei

 

Erfgoed a la Carte

Samen met diverse culturele instellingen uit Den Helder en omstreken zijn er met scholen zeven tijdvakkisten gemaakt. Elke kist behandeld een andere tijdvak en komen de volgende onderwerpen aan bod: wonen, werken, bewoners, omgeving, vervoer en voedsel. Zie meer informatie; www.doedebieb.nl/primair-onderwijs/erfgoed-a-la-carte-den-helder.