Educatief


Buiten dat het Reddingmuseum leuk voor kinderen is om te bezoeken heeft het museum voor scholen diverse mogelijkheden. Denk aan een lesprogramma met museumles, schoolreisjes en eventueel maatwerk. Voor de kinderen hebben we leuke kleurplaten en je kunt een spreekbeurt aanvragen.


Schoolreis

Het Reddingmuseum biedt diverse schoolreisjes aan met de volgende educatieprogramma’s:

–        Speuren met Dorus de reddershond

Een speurtocht die in groepsverband gemaakt wordt. Aan de hand van vragen gaan de leerlingen door het hele museum. Aan het eind worden de vragen gecontroleerd door het museumpersoneel.

–        On tour met Mees

Interactieve rondleiding door het museum waarbij de leerlingen op een andere manier naar het museum zullen kijken. De kinderen gaan dan ook leren knopen.

–        De Reddertjes

Aan de hand van foto’s moeten de kinderen de verschillende plekken in het museum vinden. Bij de juiste plek aangekomen moeten de leerlingen een opdracht (zoals knopen, heldenspel) of een vraag beantwoorden.

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf met de kinderen door het museum te lopen. Van april tot en met oktober kunnen leerlingen ook een vaartocht maken door de binnenhaven van Den Helder. Daarbij biedt het museum combinatiereisjes aan in samenwerking met diverse instellingen in Den Helder.

Samenwerking ’t Kuitje (Waddenvereniging)

Gezellig met de gehele groep naar het museum waar de kinderen met een speurtocht door het museum gaan. Daarna met een echte reddingboot richting het Wad. Daar worden de kinderen afgezet en gaan ze het Wad ontdekken in ongeveer 2 uur.

 


Lesprogramma’s

Lesprogramma met museumles

Voor scholen hebben wij voor elke groep (1-2, 3-4, 5-6 en 7-8) een lesprogramma. Dat houdt in dat de docent een pakket krijgt toegestuurd met lessuggesties voor de vakken Nederlands, Engels, Rekenen, Wereld Oriëntatie, Kunstzinnige Oriëntatie en Gym. De docent heeft zelf de keuze om gebruik te maken van deze lessuggesties. Alle lessen voldoen aan een aantal kerndoelen van de SLO. De lessen hebben allemaal te maken met het reddingwezen.

Daarnaast komt de klas ook op bezoek bij het Reddingmuseum voor een speciale museumles. Voor elke groep hebben we een passende museumles waarbij de kinderen met een interactieve tocht door het museum gaan. Een uniek programma om kinderen te laten ervaren dat een museum niet saai is maar juist een plek is om te ontdekken en te beleven!

Duur museumles in het Reddingmuseum: maximaal 60 minuten

Duur lessuggesties voor in de klas: gemiddeld 20 minuten per les

Kosten: 40 euro per klas

Museum in de Klas!

Een museumdocent in de klas, hoe gaaf is dat! Het Reddingmuseum biedt ook de mogelijkheid om een museumdocent in te huren die in de klas alles verteld over het museum, haar collectie en de verhalen van het verleden. De museumdocent stemt het verhaal af met de school en neemt een aantal objecten mee. De historische objecten kunnen kinderen van dichtbij bekijken en ook aanraken. Een unieke ervaring voor  kinderen en docenten.

Kosten: 30 euro per uur

 

Pas op Nat!

Voor groep 7 & 8 is er een lespakket over het thema water beschikbaar. Dit programma is samengesteld met De Helderse Vallei en Fort Kijkduin. De leerlingen starten bij De Helderse Vallei waar ze tijdens een buitenles gaan kijken waarom water belangrijk is voor mens en natuur. In Fort Kijkduin wordt de onderwaterwereld bewonderd en bestudeerd. Bij het Reddingmuseum maken de leerlingen een vaartocht door de binnenhaven met een echte reddingboot. Een uniek lespakket waarbij water de hoofdrol speelt!

Kosten zijn € 75, – per klas


Spreekbeurten en kleurplaten

Heb je een spreekbeurt of moet je een werkstuk maken? En wil je dit doen over het spannende en stoere onderwerp het reddingwezen? Vraag dan gratis het spreekbeurtpakket aan! Je krijgt dan informatie over de geschiedenis van het reddingwezen, het werk van de KNRM, de Kustwacht, de Reddingsbrigade en andere instellingen die over veiligheid op het water gaan. Natuurlijk zit er ook informatie bij over het Reddingmuseum en haar reddingboten.

Genoeg informatie om je klasgenoten alles te vertellen over het reddingwezen. Vul het formulier in en krijg het pakket thuis gestuurd. En alvast heel veel succes!

Formulier Spreekbeurt

Leuk voor de kleintjes!

Download hier een aantal leuke kleurplaten voor de kinderen.